donderdag 6 december 2012

Persbericht

Werelds Kleinste Grande Armée stapte 1000 kilometer in de voetsporen van NapoleonWerelds Kleinste Grande Armée sluit haar tocht van meer dan 1000 km af - Zondag 9 december om 17 u aan de vlam van de onbekende soldaat in de Koninklijke straat te Brussel

Na een vijftigtal dagen in de voetsporen van Napoleon's Grande Armée te hebben gestapt, hebben Dimi Dumortier en Karsten De Vilder, samen ‘Werelds Kleinste Grande Armée’ eindelijk Vilnius bereikt. De enige rekruten van dit kleine leger vertrokken, net als Napoleon 200 jaar eerder, op 17 oktober uit Moskou. Ze legden sindsdien meer dan 1000 kilometer af, ploeterend in de groeven van de geschiedenis, in weer en wind, door stad en land en vooral, voet voor voet. Op zondag 9 december 2012 om 17.00 brengt 's Werelds Kleinste Grande Armée eer aan de vergeten helden met een afsluitende ceremonie aan de vlam van de onbekende soldaat in de Koninklijke straat te Brussel. 

Destijds kwam slechts 10 procent van de Grande Armée na een reis door verwoest en bevroren gebied meer dood dan levend in Vilnius aan en werd er meteen door de kozakken weer uitgejaagd. Dimi Dumortier en Karsten de Vilder daarentegen werden onder andere in Troitsk, Malojaroslavets, Smolensk, Orsha en aan de Berezina als helden ontvangen.

Zij beschouwen deze pelgrimstocht als een eerbetoon aan de vele niet-Fransen zoals Jozef Abbeel, Jozef Van de Vel en Karel Wagevier, die destijds, vaak gedwongen, deelnamen aan deze waanzinnige veldtocht. Met name de 50.000 Belgen en Nederlanders, waarvan een overgroot deel een onbekend graf kreeg en maar een handvol terugkeerde, willen zij aan de vergetelheid ontrukken in het herdenkingsjaar 2012.Karsten de Vilder en Dimi Dumortier richtten in 2011 Dikadoku op. Dikadoku is een onafhankelijk audiovisueel productiebedrijf gevestigd in Antwerpen. Dikadoku’s belangrijkste doel is het creëren en produceren van documentaires die reizen, cultuur, muziek, survival, kunst en humor combineren. Dikadoku legt de nadruk op een eigentijdse en enigszins geestige kijk op de wereld.

In 2012 maakten ze, samen met Phara De Aguirre, de Koppen reportage ‘Ik dus naar Compostella’. Twee belangrijke projecten worden behandeld op dit moment, 'Hitchtanbul' en '1812 '.

'Hitchtanbul' is een co-productie met Sylvester Productions. Voor '1812 ‘ is Dikadoku nog op zoek naar co-producenten en andere participanten.

Perscontact:

Gert Van Daele

gert_vandaele@hotmail.com

gsm 0496 64 27 10

1 opmerking:

  1. Well done to you all, I only found out today from my Aunt that my cousin Karsten had taken part. Have just looked back at your journey... Karsten needs a shave. love Francesca

    BeantwoordenVerwijderen